Botox FAQ

Heb je nog vragen over botoxbehandelingen? Check dan onze frequently asked questions (FAQ). Mocht je vraag er niet tussen staan bel dan 085 – 8771149.

Title
Hidden content
Wat is botox?

Botox is een merknaam voor het medicijn botuline toxine. Er zijn meerdere merken die de stof botuline toxine bevatten. In Nederland zijn er 3 merken botuline die voor cosmetische doeleinden gebruikt mag worden: Botox, Azzalure, en Bocouture. Botuline toxine is een neurotoxisch gif, dat door de bacterie Clostridium botulinum wordt geproduceerd. Het is een eiwit dat op zenuwcellen inwerkt en het wordt voor verschillende medische toepassingen gebruikt. Botulinetoxine wordt in de cosmetische toepassing verdund, waardoor een botox behandeling zeer veilig is.

Hoe werkt botox?

Door Botox in de spier te spuiten, wordt de zenuwimpuls die voor de samentrekking zorgt tijdelijk geblokkeerd. De rimpels worden verzacht of verdwijnen volledig. Het voorkomt het ontstaan van nieuwe rimpels. Het effect van Botox is niet blijvend. Een behandeling kan zonder problemen worden herhaald. Deze injectable wordt als volkomen veilig beschouwd.

Wat is de minimale leeftijd voor botox?

Vanaf 18 jaar!

Wie mag botox injecteren?

Volgens de wet op de beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (wet BIG) mag iedere basisarts cosmetische behandelingen verrichten. De term ‘cosmetisch arts’ is tot op heden namelijk geen beschermde titel. Wij raden aan om voor een arts te kiezen die is aangesloten bij de NVCG. De NVCG waarborgt de kwaliteit van cosmetische behandelingen en verbetert deze continu. Bij de NVCG aangesloten artsen beheersen de nieuwste technieken en zijn perfect op de hoogte van de laatste productontwikkelingen. Daarnaast beschikken deze artsen over jarenlange ervaring bij het uitvoeren van injectables (fillers & Botox). De behandelend artsen van House of Bratz zijn lid van de NVCG.

Wat doet botox precies?

Botulinetoxine is een natuurlijk voorkomend eiwit van een bacterie. Injectie hiermee blokkeert de zenuwimpuls, waardoor de spieren ontspannen. Algemeen bekend is dat Botox kan worden gebruikt voor het verminderen of laten verdwijnen van rimpels, maar botox kan ook worden gebruikt voor het oplossen van medische problemen. Zo is een botox behandeling zeer geschikt voor het behandelen van zweethanden- voeten of oksels en wordt het gebruikt bij tandenknarsen, migraine en spastische spieren. Botox zorgt er ook voor dat huidige rimpels niet erger worden. Doordat met Botox de spieractiviteit wordt verminderd, kan de rimpel zich niet verder ontwikkelen. Dit is echter alleen het geval tijdens de werkzaamheid van botox (4 tot 6 maanden) en de behandeling zal dus moeten worden herhaald om dit effect te behouden.

Hoe lang heeft Botox effect ?

Gemiddeld houdt het effect van een behandeling vier maanden aan, maar dit is per persoon verschillend. Bij herhaling van een behandeling blijft Botox meestal langer effectief, waardoor de periode tussen de injecties vaak groter wordt.

Heeft Botox bijwerkingen?

Soms kan na de injectie een rood puntje of een bloeduitstorting ontstaan, wat spoedig weer zal verdwijnen.

Is botox veilig?

Botox is veilig en niet schadelijk voor het lichaam. Bij zeer hoge (en niet toegestane concentraties binnen de cosmetische industrie) wordt botox pas gevaarlijk. Botox wordt in 4 tot 6 maanden weer afgebroken door het lichaam.

Na hoeveel tijd zie je het effect van Botox?

Meestal is na drie à vier dagen het effect van de behandeling merkbaar. Na tien dagen is het resultaat optimaal. Cliënten van House of Bratz komen na twee weken terug voor een controleafspraak.

Hoe lang heeft Botox effect?

Botox heeft geen blijvend effect. Gemiddeld na 4 tot 6 maanden raakt de Botox uitgewerkt. Bij regelmatige behandeling met Botox blijft de stof langer actief en kunt u langer genieten van het resultaat. Daarnaast is het zo dat tijdens de periode dat Botox in het lichaam werkzaam is, de rimpel zich niet verder kan ontwikkelen. Daarom kan Botox ook preventief (er worden dan kleinere hoeveelheden gebruikt – vaak aangeduid met “baby Botox”) worden gebruikt bij het tegengaan van rimpels. Twee dagen na de behandeling begint de Botox zichtbaar te worden. Het beste resultaat is na 10 tot 14 dagen zichtbaar. Na vier maanden begint het effect langzaamaan weg te trekken, waarbij de Botox na zes maanden nog voor 30% werkt.

Wat mag niet na een behandeling met Botox?

Gebruik tot 4 uur na de behandeling geen make-up. Wij raden u af binnen 4 uur na de Botox

behandeling te gaan liggen en/of slapen. Vermijd zware lichamelijke activiteit, vooroverbukken en het nuttigen van alcohol op de dag van de behandeling. Dit vermindert het ontstaan van blauwe plekjes. Vermijd blootstelling aan de zon en maak geen gebruik van sauna of zonnebank gedurende 1 week. Als u blauwe plekjes heeft van de behandeling, ga dan niet in de zon tot deze verdwenen zijn. De zon kan namelijk leiden tot het ontstaan van permanente pigmentvlekjes. Als u toch in de zon komt, gebruik dan bescherming met een hoge factor. U mag in het behandelde gebied de eerste 2 weken geen behandeling bij een schoonheidsspecialist ondergaan zoals peeling, laser, microdermabraise, scrubben of andere gezichtsverzorgende behandelingen. Het gebruik van bloed verdunnende medicatie, zoals Marcomar, Sinaspril, Sintrom, Ascal, APC, kinderasperine (u meldt het gebruik hiervan tijdens het consult). De arts adviseert welke medicatie (tijdelijk)gestopt dient te worden.

Wanneer kan ik geen botox gebruiken?

Tijdens uw zwangerschap of wanneer u borstvoeding geeft, is het niet mogelijk behandeld te worden met Botox. Vier weken na de Botoxbehandeling, is het veilig om zwanger te raken. Wij vragen u tijdens het consult altijd of u medicatie gebruikt. Bepaalde medicijnen zoals aminoglycoside antibiotica kunnen namelijk het effect van Botox versterken.

Contra-indicaties

  • Myasthenia gravis (spierziekte)
  • Amyotrofe laterale sclerose (spierziekte)
  • Eaton-Lambertsyndroom (spierziekte)
  • Infectie van het te behandelen gebied: Wanneer het te behandelen gebied geïnfecteerd is, zal eerst de infectie moeten genezen, voordat wij u kunnen behandelen.
  • Zwangerschap/borstvoeding
  • Gebruik van medicatie zoals aminoglycoside antibiotica

Relatieve contra-indicaties
Bij een relatieve contra-indicatie wegen wij vooraf zorgvuldig af of de behandeling kan worden uitgevoerd of niet.

  • Verlamming van de spier
  • Multipele sclerose